Pijn

door | jun 30, 2019 | Babyverlies | 0 Reacties

Ik ben 3 dagen op een heel gaaf seminar. Heel bijzonder om 3 volle dagen te leren, inspiratie op te doen en interessante mensen te ontmoeten. Ik wil deze week iets delen dat de afgelopen dagen nogal een thema was.

Pijn.

Dit seminar gaat over je eigen bedrijf. Maar uiteindelijk gaat het dan natuurlijk over jezelf. En iedereen heeft pijn, ook al is het allemaal op een ander vlak of niveau.

Gisteren werd er gezegd: ‘Pijn vermijden is de bron van alle ellende.’ Ik ben het daar volledig mee eens. Spoiler alert: er komen nog meer quotes. Ben je niet zo van mij gewend, maar het past te mooi bij het thema om ze niet te delen.

Het is een natuurlijke reactie. Het vermijden en het ontkennen van gevoelens en emoties om de pijn niet te hoeven voelen. Hierdoor wordt de pijn opgeslagen, omdat er geen aandacht voor is. Er komt geen verwerking op gang. Ook al vind ik dat woord vreselijk, iedereen snapt dan wel waar het over gaat.

De enige oplossing is de pijn recht in de ogen aankijken en het aangaan. De pijn voelen of zelfs op te zoeken. De enige weg eruit is er recht doorheen.

Mensen zeggen wel eens tegen me dat ik zo sterk en zo dapper ben om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Geloof me, ik heb me echt niet altijd dapper of stoer gevoeld. Verre van dat. Ik ben door een verdrietig en pijnlijk rouwproces gegaan. Maar juist doordat ik de pijn van het verdriet en het gemis in elke vezel van mijn lijf heb gevoeld, sta ik vandaag de dag waar ik sta en kan ik nu iedereen over Hugo vertellen én hiermee andere ouders helpen.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je de pijn gaat ervaren? Wat kan er loskomen dat zwaarder is dan de pijn die je al gevoeld hebt toen je baby stierf?

’Feel the fear and do it anyway.’ Zoek die pijn op. Ga het aan. Laat het komen.

‘Deal with the pain’. Je toekomstige ik zal je voor altijd dankbaar zijn.

Laat hieronder een bericht achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *