Als je denkt dat je verliest, ben je verloren

door | aug 7, 2020 | Babyverlies | 0 Reacties

Ik las deze zin op vakantie in één van de tien boeken die ik had meegenomen. Dat was iets te optimistisch, maar een aantal keer is het me gelukt om een boek open te slaan. De meeste boeken heb ik al eerder gelezen, dus blader ik erdoorheen en kijk ik wat me aanspreekt. Zo ontdek ik altijd weer nieuwe informatie of inzichten.

Deze zin sprong eruit. Hij komt uit een gedicht dat gaat over dat datgene wat je denkt ook waarheid wordt. Als je denkt dat je verslagen bent dan ben je dat. Als je denkt dat je niet durft dan durf je niet. Als je denkt dat je verliest, ben je verloren. Dat heeft dus niet zozeer te maken met de realiteit. Het gaat vooral over dat wat jij denkt over die realiteit.

Ik ben vrij nuchter. Ik groeide op in een klein dorp in Friesland, waar het credo ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ nogal was ingebakken. Ik ben niet erg spiritueel of zweverig, maar ik geloof wél in de kracht van je gedachten.

Ik spreek heel veel ouders die allemaal een kind zijn verloren. Toch is er een enorm verschil in de beleving en de manier waarop iedereen hiermee omgaat. Het feitelijke verhaal is in heel veel situaties vergelijkbaar, maar het verhaal dat iedereen aan zichzelf vertelt is enorm verschillend.

Je gelooft in je eigen verhaal. Dat verhaal wordt jouw waarheid. En die waarheid bepaalt hoe je in het leven staat en op situaties reageert.

‘Wees je bewust van je gedachten, ze vormen zich tot woorden. Wees je bewust van je woorden, ze zetten zich om in handelen. Wees je bewust van je handelen, het worden gewoonten. Wees je bewust van je gewoonten, ze vormen je persoonlijkheid. Wees je bewust van je persoonlijkheid, die bepaalt je bestemming’.

Dit werd geschreven door de filosoof Lao Tzu. Misschien moet je het wel een paar keer opnieuw lezen om het door te laten dringen.

Ik hoor het heel vaak: ‘ik vind het zo moeilijk’, ‘het is lastig’, ‘het is zo heftig’. Begrijp me niet verkeerd. Het is ook moeilijk, lastig én heftig. Maar het wordt er niet beter van door jezelf dat steeds te blijven vertellen. Het wordt er vaak alleen maar moeilijker door. Je kunt het bijvoorbeeld vervangen door: ‘Ik voel me vandaag heel verdrietig’. Of een andere emotie die er op dat moment aanwezig is. Daarmee maak je het kleiner (vandaag, en dus niet altijd) en je geeft jezelf de kans om een wedervraag te stellen: ‘wat kan ik nu doen?’ Bovendien ben je niet je emoties, je hebt ze. Ze bepalen niet jouw identiteit of karakter.

De keuze van je woorden zegt veel over wie je bent. Maar nog meer over wie je gaat worden. Zeker als je deze woorden vaak hardop uitspreekt. Het verhaal dat je jezelf vertelt, ga je vroeg of laat geloven.

Welk verhaal vertel jij jezelf? Welke woorden gebruik je? Is het misschien tijd voor een nieuw verhaal?

Hulp nodig bij jouw verhaal? Plan hier een gratis en vrijblijvend Verder na Verlies gesprek.

Laat hieronder een bericht achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *