Als ik niet de beste ben…

door | mrt 14, 2023 | Hiske Kuilman | 0 Reacties

‘Als ik niet de beste ben, dan heb ik geen recht van spreken’.

Ik zit op een rode fluwelen stoel in een prachtig theater. Niet voor een voorstelling, maar voor een live training. Het thema van vandaag is autoriteit.

We hebben het over zowel de negatieve als positieve associaties die in ons opkomen bij het woord autoriteit. Macht, dominantie, intimidatie, maar ook leiderschap, kracht en zelfvertrouwen.

Er worden verhalen gedeeld over autoritaire leidinggevenden, familieleden en politici. Maar het wordt pas echt interessant als je niet naar de ander, maar naar jezelf kijkt.

‘Welk cijfer geef jij jezelf op het gebied van autoriteit?’

Ik merk dat ik aarzel. Dit raakt mijn onzekerheid. Op het gebied van babyverlies, waarin ik binnen 5 jaar een succesvol bedrijf en veel bekendheid heb opgebouwd, geef ik mezelf een 10.

Maar wat als dat wegvalt? Het is de vraag waar ik al een aantal maanden over nadenk. Wie ben ik zonder deze expertise? Wat blijft er dan over?

Mijn gedachten gaan sneller dan ik het kan opschrijven. Als vanzelf rollen er woorden op papier. Als ik even later stop met schrijven, zie ik wat ik heb opgeschreven.

‘Als ik niet de beste ben, dan heb ik geen recht van spreken’. In mijn geval, ook nogal letterlijk. Als spreker.

Het lijkt alsof ik het ineens begrijp. Alsof het ineens helder is wat me blokkeert. Ik spreek het hardop uit en waar ik me er in eerste instantie voor schaam, blijken vele anderen dit te herkennen.

Het voelt gelijk lichter. Alsof het herkennen en erkennen ervan de lading er afhaalt.

Er zal altijd iemand beter, slimmer, mooier of verder zijn. Je gaat het ook nooit goed genoeg doen. Je zult altijd afgewezen worden. Er zullen altijd mensen zijn die je niet leuk vinden of het niet met je eens zijn.

En dat is oké.

Ik ben knettergoed in heel veel dingen. En ik vind ook heel veel van die dingen super leuk. Waar ik heel hard op zoek was naar iets anders of iets nieuws, zat het al die tijd al in me.

Ik wil er geen label ophangen. Dan beperk ik mezelf. Maar het heeft allemaal te maken met spreken. Je podium pakken. Je stem laten horen. Gaan staan voor waar je in gelooft.

Dus dat ga ik doen. Of blijf ik doen. Omdat ik voel dat ik daarmee echt verschil kan maken.

Laat hieronder een bericht achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *