Het gaat niet over wat de rest van de wereld denkt

door | mrt 8, 2021 | Babyverlies | 0 Reacties

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Had ik eigenlijk nooit zoveel mee. Vond het zelfs een beetje een overdreven feministisch gedoe. Maar de afgelopen jaren heb ik zoveel mooie, sterke, kwetsbare en bijzondere vrouwen ontmoet, dat ik me meer bewust werd van deze vrouwelijke kracht en energie.

Ik zat me te bedenken welke vrouwen mij inspireren. En dat zijn er een hele hoop. Vrouwen die hun verhaal durven delen, zich openstellen of anderen inspireren. Ik had iemand in mijn hoofd om als voorbeeld te stellen, maar bedacht me toen ik vanmorgen mijn nieuwsapp opende. Ik las over Meghan die voor het oog van de hele wereld haar verhaal deelde bij Oprah. Het raakte me.

Vorig jaar werd ze al even wereldnieuws toen ze vertelde over haar miskraam. Over de simpele vraag die soms te weinig wordt gesteld: ‘Are you ok?’ Zo eenvoudig. Maar tegelijkertijd zo krachtig.

Ik leerde de afgelopen jaren veel over mezelf. Door veel te lezen, seminars te bezoeken, met mensen in gesprek te gaan en door alles wat ik meemaakte. Maar vooral nadat ik besloot mijn eigen bedrijf te starten en online en offline zichtbaar te worden. Er kwam een hele nieuwe dimensie bij. Het was megaspannend, omdat iedereen dan ineens een mening over je heeft.

Ik schreef al eens eerder over het zelfvertrouwen van mijn vierjarige dochter. Ik denk regelmatig aan haar als er weer eens iets gebeurd of iemand weer eens iets vindt. Nadat we samen haar kleding uitkiezen (ze heeft nogal een sterke mening ) zegt ze regelmatig tegen me: ‘Ik ga even in de spiegel kijken hoe mooi ik ben’.

Daar sta je dan. Met je boekenkast vol inspirerende boeken en duizenden euro’s aan persoonlijke ontwikkeling. Zij vat alles samen in één zin. Alles zit al in je. Maar ergens in de loop van de jaren verliezen we dat zelfvertrouwen en optimisme. Laten we ons door anderen vertellen dat we niet goed genoeg, knap genoeg of slim genoeg zijn. We gaan onszelf vergelijken met anderen, in plaats van te geloven in onze eigen kracht en kwaliteiten.

Juist daarom werd ik geraakt door Meghan. Doordat er vrouwen zijn zoals zij die opstaan en zich uitspreken. En dat is eng. Dat is voor haar niet gemakkelijker dan voor ons. En dan kun je denken ‘zij heeft makkelijk praten, met zo’n uiterlijk, zo’n carrière, zo’n man en zulke beroemde vrienden’. Maar ik zie het juist andersom. Als ik iets online plaats, zien op een goede dag zo’n 1000 mensen dat. Als ik faal, is dat niet voor het oog van de hele wereld. Wat je ook van Meghan vindt, je zal maar de hele wereldpers over je heen krijgen bij alles wat je doet, zegt of vindt. En dan toch voor jezelf en je gezin kiezen. Dan heb je lef. Dan ben je voor mij een voorbeeld.

Ik geloof dat we allemaal die kracht bezitten. En dat het begint bij jezelf. Wacht niet op de bevestiging van iemand anders. Vertel jezelf dat je prachtig bent. Dat je het fantastisch doet. Dat het inderdaad verdrietig is, maar dat je eruit gaat komen. Dat het goed komt. Dat je niet van de ene op de andere dag weer gelukkig hoeft te zijn, maar dat je elke dag een stap kunt zetten in die richting. Maak de keuze om jezelf een nieuw verhaal te vertellen als het oude niet meer voor je werkt.

Het gaat niet over status of het aantal volgers. Het gaat niet over wat de rest van de wereld denkt. Het gaat over geloven in jezelf en waar je toe in staat bent. Dat is zoveel meer dan dat je zelf misschien denkt.

Kijk vandaag eens in de spiegel en vertel jezelf hoe mooi je bent. Hoe geweldig, hoe stoer, hoe kwetsbaar. Wees trots op wie je bent, wat je kunt en waar je staat. Zeg het hardop. Niet alleen op Internationale vrouwendag. Maar élke dag.

Laat hieronder een bericht achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *