Hoe mijn Olivia Newton-John broek mijn dag heeft gered

door | jan 18, 2021 | Babyverlies | 0 Reacties

Eerlijk gezegd werd ik niet echt lekker wakker vanmorgen. Het was te vroeg, te koud, geen sneeuw, geen zon en geen zin. Een verlengde lock-down, geen perspectief of iets om naar uit te kijken en een zomer die nog ver weg is. Ik knoeide tandpasta op mijn schone trui, liet een kopje vallen en vergat op tijd de verwarming aan te zetten waardoor mijn kantoor nog steeds koud is. Zo’n dag dus. En toen had ik nog niet eens door dat het vandaag Blue Monday is.

Nou kan het dan twee kanten opgaan. Of ik gebruik het als excuus. Ow dus dàt is de reden dat het niet lekker gaat. En vervolgens blijft het de hele dag aanklooien. Beetje klagen, beetje hangen en niks meer van mezelf verwachten. Verleidelijk.

Maar ik koos voor een andere aanpak. Het schudde me wakker. Wat nou als ik er een anti Blue Monday van maak? Gewoon als experiment. Wat nou als ik een tegengestelde reactie geef?

Ik zet mijn power playlist aan. Met liedjes waar ik vrolijk van wordt. Oordopjes is. Eye of the tiger keihard in mijn oren. Al snel beweeg ik als vanzelf mee met de muziek. Ik doe de broek en hakken aan waarin ik me altijd een beetje Olivia Newon-John voel aan het einde van Grease en ik ga voor de spiegel staan. Wat nou Blue Monday? Kom maar op!

Zelfde omstandigheden, andere reactie. Het hele ritueel duurt nog geen 5 minuten, maar maakt een wereld van verschil voor de hele dag. Vol energie zet ik mijn computer aan en begin aan dat wat me te doen staat. Niet omdat het moet, maar omdat ik er oprecht zin in heb.

Vandaag begint mijn nieuwe programma Veerkracht Versterken. Op Blue Monday. Niet gepland, maar wel een mooi toeval. Want in dit programma gaat het precies hierover. Ja, het is vreselijk om een kind te verliezen. Dat valt niet te vergelijken met een slechte dag of geen vakantie in het vooruitzicht. Dat weet ik ook wel. Maar als ik iets heb geleerd in de afgelopen jaren is het wel dat ik meer invloed heb op mijn emoties dan ik dacht.

‘The quality of your life is the quality of your emotions’ leerde ik ooit op een seminar. Hoe meer grip je hebt op je emoties, hoe meer grip je hebt op je leven. Ik vond het een eye-opener. Tot dan toe dacht ik altijd dat emoties er gewoon zijn. Dat je er niks aan doet. Ik ben toch verdrietig? Of boos? Of blij? Maar ik ging het anders bekijken: ik voel me verdrietig in plaats van ik ben verdrietig. Dat ene woord verandert de hele zin. Het is geen identiteit. Het is een emotie die je op een bepaald moment ervaart. En die je niet maakt wie je bent.

Ja het is verdrietig. En dat verdriet mag er zijn. Moet er zelfs zijn. Maar er komt een moment waarop je de tranen zat bent. Dat je voelt dat er meer is in dit leven. Dat het verlies je niet heeft gebroken. Dat je gelukkig kunt zijn, niet ondanks, maar misschien wel dankzij het verlies.

En het geeft niet als je daar nog niet bent. Dat durfde ik ook pas na een aantal jaren hardop te zeggen. Daar ging heel veel tijd, tranen en tissues in zitten. Maar ik besloot wel al heel snel dat Hugo’s dood niet het einde van mijn leven zou betekenen. Stap voor stap leerde ik om meer grip op mijn emoties te krijgen, die in eerste instantie alle kanten op gingen. Ik gaf het verdriet de ruimte, maar liet het me niet verpletteren. Ik nam de regie terug over mijn leven en mijn rouwproces.

Vandaag start er ook voor mij een nieuw hoofdstuk. Na Ruimte voor Rouw, is nu ook Veerkracht Versterken in de lucht. Een programma voor vrouwen die voelen dat ze niet meer dezelfde persoon zijn als voor het verlies. Die de zwaarste periode achter de rug hebben, maar nu voor de lastige taak staan om hun leven opnieuw vorm te geven. Want hoe ga je nu verder? Hoe zorg je ervoor dat al die emoties niet jouw leven bepalen? Dit gaat niet over positief denken of een paar affirmaties uitspreken. Dat kan zeker helpen, maar daarmee ben je er niet. Het gaat dieper. Je moet het voelen.

Dus ja het is Blue Monday. Dat is een feit. Doe je niks aan. Maar wat trek je je ervan aan? Of heel letterlijk: wat trek je aan? 😉 Laat je de omstandigheden jouw emoties bepalen of kies je zelf hoe je je wilt voelen? Ik weet mijn antwoord al. Ik zet mijn playlist nog even aan. Doe nog een dansje. En als ik maar één iemand voor één dag een betere dag heb gebracht met deze blog, dan is míjn dag al geslaagd.

Ik wens je een mooie dag!

Laat hieronder een bericht achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *