Je bent zo sterk

door | jan 17, 2020 | Babyverlies | 0 Reacties

Herken je dat? Dat mensen tegen je zeggen dat je zo sterk bent, of zo stoer. Dat ze het zo knap vinden hoe je doorgaat. Of hoe jullie het samen doen?

Soms is het fijn om de bevestiging te krijgen dat je het goed doet. Zodat je zelfvertrouwen en je kracht groeit. Dat mensen je bewonderen om hoe je het doet. Dat kan best een goed gevoel geven.

Maar soms kan het ook een valkuil zijn. Omdat je graag wilt voldoen aan het beeld dat anderen van je hebben. En dat je stiekem misschien wel van jezelf hebt. Of van hoe je graag zou willen zijn. Terwijl je je van binnen alles behalve stoer voelt. Dat je soms niet weet hoe je de dag door moet komen. Dat iedereen het gezellig lijkt te hebben en jij alleen maar wilt huilen. Dat je af en toe zou willen schreeuwen dat het niet eerlijk is. Dat je bij de zoveelste vriendin die aankondigt dat ze zwanger is het liefste in huilen uit wilt barsten. Niet omdat je het haar niet gunt, maar omdat het je zo confronteert met je eigen pijn.

Bij rouw wordt je heen en weer geslingerd tussen deze tegenstellingen. Enerzijds je verdrietig voelen en dit ook toelaten. Anderzijds bezig zijn met doorgaan, afleiding zoeken en leuke dingen doen.

In onze samenleving worden mensen die vooral bezig zijn met het tweede, het oppakken van hun leven, gezien als sterk en stoer. ‘Ze pakt het zo goed op’ of ‘ik zou dat niet kunnen hoor’. Terwijl als jij het type bent dat meer aan de verdrietige kant zit, mensen na een tijdje zeggen: ‘is het nou nog niet over’ of ‘heb je het nog geen plekje gegeven?’

Een rouwproces heeft beide kanten nodig. Ook al neigt de één meer naar het bezig zijn met het verdriet en de ander meer naar het oppakken van het leven. Je balanceert altijd tussen deze twee. Het blijft constant zoeken naar de balans die voor jou werkt.

Dus als iedereen zegt dat je zo sterk bent en zo goed bezig bent, maar je dat helemaal niet zo voelt van binnen, wees dan eerlijk. Geef aan dat je zo ontzettend verdrietig bent en dat je je van binnen helemaal niet zo stoer voelt. Laat dat masker zakken en geef je over. Waarschijnlijk lucht het enorm op én je geeft de ander de kans om echt iets voor je te kunnen betekenen.

Laat hieronder een bericht achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *