In het nu leven na babyverlies

door | mei 25, 2019 | Babyverlies | 0 Reacties

In het nu leven

Krijg jij ook vaak het advies om ‘in het nu’ te leven? Ik hoor het vaak van moeders die ik coach. Dat ze bij een psycholoog zijn geweest en deze tip hebben gekregen. Of een zelfhulpboek hebben gelezen waar dit in stond. Het klinkt ook heel mooi, ‘in het nu’ leven. Geen zorgen over je toekomst en vooral niet blijven hangen in het verleden. Het nu, dat is tegenwoordig ‘the place to be’. Om deze staat te bereiken moet je het liefst elke dag mediteren en vooral heel mindfull in het leven staan. Ik kan daar dus niet zoveel mee.

Is er een andere plek dan?

Volgens mij ben je altijd in het nu. Er is namelijk geen andere plek om te zijn. De pijn die je voelt na het verlies van je baby, die voel je nu. De dromen die hebt over de toekomst, die heb je nu. Je kunt dus stoppen met het zoeken naar het nu. Daar ben je al.

In het nu leven versus kleiner maken

Gisteren sprak ik een moeder die deze week haar baby was verloren. Ik adviseerde haar om niet te ver vooruit te kijken, anders is het verdriet niet te overzien. Dag voor dag, uur voor uur. Maar helemaal in het nu leven is onmogelijk. Als je zoiets traumatisch hebt meegemaakt is het verleden én de toekomst het enige waar je nu mee bezig bent. En dat is oké. Dat hoort erbij. Dat is onderdeel van het rouwproces. Probeer het alleen niet te groot te maken en alles in één keer te willen overzien.

Het nu is best wel saai

‘In het nu’ leven gaat natuurlijk over meer dan niet met je verleden en toekomst bezig zijn. Met aandacht leven, ontspannen, niet alles tegelijk doen, dat soort dingen. We nemen het ons dan ook vaak voor. Ik ga meer ‘in het nu’ leven, dan wordt dit allemaal beter. Het nadeel van ‘in het nu’ leven is dat het soms gewoon een beetje saai is. Zeker als je ziet wat al die andere mensen online posten over hun spannende leven. En daar zit jij dan. Onder een dekentje Netflix te kijken. Niet erg Instagram waardig. Ik zit nu in m’n eentje thuis dit  blog te typen. Ik kan er straks een catchy foto bij zoeken en het online plaatsen, maar ‘in het nu’ is het niet meer dan een tekstje op een beeldscherm. Ik schrijf dit dus ook niet voor het nu. Ik schrijf dit voor de toekomst. Voor jullie. Want ik hoop met mijn blogs mensen te inspireren. Op een moment dat nog voor me ligt.

Dromen en herinneren

Ik dwaal regelmatig af naar mijn verleden. Is dat erg? Nee. Want door naar mijn verleden te kijken en sommige momenten opnieuw te beleven, weet ik waar vandaan kom. Kan ik de weg overzien die ik heb afgelegd. En zie ik zoveel mooie dingen om trots op te zijn. Die zie ik niet als ik me alleen maar focus op waar ik nu ben. Ik kijk ook graag naar de toekomst. Ik heb nog zoveel mooie plannen en dromen. Daar denk ik graag aan, daar wordt ik blij van en dat geeft me energie!

Minder in het nu

Probeer eens wat minder ‘in het nu’ te leven. Dan blijkt ineens dat er zoveel meer is dan alleen het punt waar je nu staat. Kijk eens welke stappen je allemaal al hebt gezet. Kijk naar de weg de voor je ligt. Misschien is die nog lang en zwaar en verdrietig. Maar er zijn ook nog zoveel mogelijkheden en kansen. Ook al ben je daar nu nog niet, erover fantaseren kan hetzelfde gelukkige gevoel geven. En dat ervaar je dan weer in het nu. ?

Laat hieronder een bericht achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *