Black Friday

door | nov 29, 2019 | Babyverlies | 0 Reacties

Vandaag is het Black Friday. Een uit Amerika overgewaaide hype waar een hoop bedrijven heel handig commercieel op inspelen. Waarschijnlijk wordt ook jouw mailbox overspoelt met waanzinnige aanbiedingen vandaag. Ik doe er niet aan mee. Sorry.

Ergens vind ik het wel ironisch. Black Friday. De vrijdag voordat alle december gekte losbarst. Een maand waarop je meestal helemaal niet zit te wachten als je rouwt. Een moeilijke maand, vol met gezelligheid en familiemomentjes die er zo anders uit hadden moeten zien. Sinterklaas, Kerstmis, Oud & Nieuw, stuk voor stuk feestdagen die voorheen misschien het toppunt van het jaar waren. Nu herinnert het je vooral aan dat wat er niet is. Of beter nog, aan degenen die er niet zijn. Black Friday is eigenlijk het startpunt van een zwarte en lastige maand voor veel mijn coaching klanten.

Ik kan jouw verdriet niet wegnemen en ik kan het ook niet gezelliger voor je maken. Ik kan je familie niet vertellen dat ze niet moeten verwachten dat het net zoals andere jaren gaat. Dat je geen zin hebt in lootjes trekken of een kerstdiner. Ik kan de supermarkten niet verbieden om reclame te maken, hun winkels vol te gooien met pepernoten en marsepein of vol te hangen met guirlandes. Ik kan de wereld en de werkelijkheid niet veranderen. Ik kan je wél meegeven wat mij heeft geholpen.

Mijn belangrijkste tip? Laat alle verwachtingen los. Het hoeft niet gezellig te zijn. Haal de druk eraf. Verwacht niet teveel. Niet van anderen, maar vooral niet van jezelf. Misschien is het een rotmaand. Misschien valt het achteraf wel mee. Misschien wordt het zelfs bijzonder. Je weet het niet. Bereid je voor en maak een plan, zodat de feestdagen je niet overvallen. Maar laat het plan net zo snel weer los als het toch anders loopt of toch niet goed voelt. Verwen jezelf. Door jezelf tijd en ruimte te geven en het op jouw manier te doen. Zonder verplichtingen of schuldgevoel. Daar kan geen enkele surprise, kerstcadeau óf Black Friday aanbieding tegenop.

Laat hieronder een bericht achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *