7 tips om december te overleven als je je baby bent verloren

door | nov 30, 2018 | Babyverlies | 0 Reacties

Het is alweer december. En op de één of andere manier zijn we met z’n allen zo gebrainwashed dat het dan vooral heel erg gezellig moet zijn. We kopen cadeautjes, maken surprises, schrijven gedichtjes, zingen liedjes over pietjes en voor je het weet sta je een 8 gangen-diner te koken voor de hele familie. Want we hebben de Sint nog niet fatsoenlijk uitgezwaaid of de kerstbomen, lampjes en liederen vliegen om je oren. De reclames van gezellige families aan het kerstdiner (natuurlijk mét een eenzame opa of oma zonder familie) zijn niet te missen, Skyradio draait overuren en je kunt geen winkel in zonder over een goedheiligman of heilige nacht te struikelen.

December is een feestmaand. Maar voor jou is er helemaal geen reden voor een feestje. Je bent je baby verloren en dat is normaal al ongelofelijk verdrietig, in december wordt je hier nog extra mee geconfronteerd. Het moet allemaal gezellig zijn, terwijl jij je helemaal niet gezellig voelt. Je bent samen met je familie, maar jouw familie is niet compleet. Het is een kinderfeest, maar jouw kindje kan niet meedoen.

Het eerste jaar dat ik Hugo moest missen vond ik vreselijk. En ook de jaren daarna bleef het pijnlijk. Maar ik heb inmiddels geleerd om hiermee om te gaan en van december geen drama meer te maken. Hieronder deel ik 7 tips die mij geholpen hebben om december weer december te laten zijn.

  1. Haal de druk eraf. Het lijkt wel alsof het persé gezellig en leuk moet zijn. Dit hoeft helemaal niet. Het hoeft niet perfect zijn, gewoon samen zijn kan al voldoende zijn. Geen zin in een familiediner? Dan ga je niet. Doe wat voor jou goed voelt, maar voel vooral geen druk te moeten voldoen aan het perfecte plaatje.
  2. Ga naar buiten. Ga naar het bos, het strand of het voetbalveldje om de hoek. Het maakt niet zoveel uit, maar ga erop uit. Hoe fijn en comfortabel die bank, het fleecekleedje en Netflix ook zijn, frisse lucht doet wonderen voor lichaam en geest.
  3. Noem de naam van je baby. Vraag aan je familie en vrienden om dit ook te doen. Je kunt ze bijvoorbeeld nu alvast een mail of appje sturen dat je het fijn zou vinden als ze jouw kindje niet vergeten deze maand. Koop een klein cadeautje voor hem of haar met Sinterklaas of Kerst zodat je kind er echt bij hoort.
  4. Wees dankbaar. December is ook de maand van dankbaarheid. Je had dromen en fantasieën over deze feestdagen met je baby. En hoe verdrietig het ook is, helaas is de werkelijkheid anders. Maar dat hoeft niet te betekenen dat er helemaal niets meer is. Er zijn altijd dingen waar je wel dankbaar voor kunt zijn. Fijne familie en vrienden, je gezondheid, je oma die er nog bij is, dat lieve kaartje van die ene vriendin, een schouderklopje, de zon die schijnt. Juist als je hebt ervaren hoe kwetsbaar het leven is, realiseer je je veel meer hoe veel moois er ook is.
  5. Accepteer de ups en down. Heb je net een heerlijke dag gehad, weet je de volgende dag niet meer hoe je jezelf uit bed moet slepen. Rouwen is vreselijk vermoeiend en gaat met ups en downs. Ook tijdens de feestdagen. Gun jezelf die kleine momenten waarop je wel kunt genieten en voel je daar niet schuldig over. Je mag verdrietig zijn. Je mag ook blij zijn. Deze emoties sluiten elkaar niet uit, maar vullen elkaar aan.
  6. Vier oud- en nieuw. Als je het aandurft, geef een feest. Drink zoveel bubbeltjeschampagne als je aankunt. Sluit het jaar af met liefde en verwelkom een mooi nieuw levensjaar waarin alles mogelijk is.
  7. Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest. Uit grootmoeders tijd. Maar nog steeds waar. Soms kijk je zo tegen iets op door de verwachtingen die je zelf hebt gemaakt, dat de realiteit eigenlijk best meevalt. Laat het over je heenkomen en verwacht van te voren niet te veel. Soms valt het mee. En soms valt het tegen. Maar daar kom je dan wel achter. Het heeft niet zoveel zin om daar nu al heel veel energie in te stoppen.

En als dat allemaal niet helpt? Ook dan is het over 31 dagen gewoon weer januari. Je hebt het overleefd. Gooi al je kerstshit weer op zolder en hoop je dat het volgend jaar beter wordt.

Laat hieronder een bericht achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *