Herken je dit:

W

Je wil je graag weer energiek en sterk voelen.

W

Je wil graag keuzes durven maken die passen bij jouw nieuwe identiteit.

W

Je wil graag dat de liefde en de trots gaan overheersen in plaats van het verdriet.

W

Je wil je graag gelukkig en licht voelen, zonder rouwrandje of zware rugzak.

W

Je denkt erover na om iets te gaan doen met dit verlies, maar je weet nog niet zo goed hoe.

W

Je hebt inmiddels ontdekt dat er een leven is na het verlies, maar je zoekt nog een manier om dit vorm te geven.

Hiske Kuilman

Je vindt jezelf opnieuw uit, je wordt een versie 2.0 van jezelf. Je creëert je eigen nieuwe werkelijkheid.

 

Ben jij er klaar voor om samen te werken aan een nieuwe en gezonde balans tussen je verdriet en je weer gelukkig voelen? Weet je dat er een leven mogelijk is na het verlies, maar zoek je nog een manier om het verlies in je leven te integreren? Voel je dat dit verlies je ook dingen heeft gebracht, maar weet je nog niet zo goed wat je daarmee moet? 

Hoe zou het voor je zijn als:

Z

Het verdriet meer naar de achtergrond verdwijnt? Niet omdat het er niet meer is, maar omdat jij er beter mee kunt omgaan.

Z

Je weer vertrouwen hebt in jezelf en in de toekomst?

Z

Je je energie veel beter kunt inzetten voor de dingen die jij belangrijk vindt?

Z

Je beter prioriteiten kunt stellen en je veel meer zelfvertrouwen hebt?

Z

Je beter om kunt gaan met tegenslagen en je jouw verlies in kunt zetten als kracht?

We geven het verlies geen plekje, maar we geven het betekenis in je leven.

Hiske Kuilman

Aan het einde van een coachingtraject:

Z

Voel je je sterker, zowel mentaal als fysiek.

Z

Heb jij meer regie over het rouwproces én je leven.

Z

Is jouw zelfvertrouwen gegroeid en durf je weer te vertrouwen in de toekomst.

Z

Heb je een nieuwe balans gevonden.

Z

Durf je weer te dromen.

Z

Durf je je masker af te zetten en echte connectie aan te gaan met mensen om je heen.

Z

Kun je weer energie en aandacht voor je werk opbrengen.

Z

Heb je meer focus op de dingen die écht belangrijk voor je zijn.

Z

Weet je op welke manier je jouw verlies betekenis wil geven in je leven.

Wat ik voor anderen
kon betekenen…

Ongeveer een jaar na het overlijden van onze dochter Fréderiek, ben ik bij Hiske gestart met het coachingsprogramma Veerkracht Versterken. Het lukte mij wel om mijn leven weer deels op te pakken en om te kijken naar de liefde en ook positiviteit die de geboorte van ons dochtertje (ze is immers niet alleen overleden maar ook geboren) met zich mee bracht.

Misschien denk je als je dit leest: ‘positiviteit? na het overlijden van je kind? Hoe dan?’ Het is echt mogelijk om weer gelukkiger en positiever in het leven te staan na zo ‘n groot verlies.  Hiske kan je hierbij helpen met praktische oefeningen. De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf maar je hoeft het niet alleen te doen.

Ik heb veel aan het programma van Hiske gehad, ik voelde me niet slecht maar ook niet goed. Weinig energie, weinig focus, onzekerheid. Dit zijn natuurlijk dingen die bij rouw kunnen horen en, voor mij, ook aspecten die niet helemaal nieuw waren. Door Hiske heb ik geleerd meer balans te vinden. Het verdriet soms juist bewust op te zoeken en bewust stil te staan bij waar ik blij van word. Dit klinkt heel simpel maar waar begin je? En hoe geef je hier nou concreet invulling aan? Hiske haar programma is hierin heel helpend. Dat je het programma in een kleine groep kan volgen geeft steun in het delen van ervaringen en opdrachten.

Als ik Hiske haar programma in een paar woorden zou moeten omschrijven: fijne opbouw, praktisch (waardoor je het ook echt gaat integreren in je leven) en tot actie komt én bewustwording. Je hebt geen keuze in wat je overkomt maar wel hoe je ermee omgaat.

Hiske is steunend wanneer je er even niet uitkomt, ze is positief, enthousiast en heeft humor (heel belangrijk!) een krachtig persoon (hoe zij dit allemaal heeft opgezet!), enorm gedreven en daardoor motiverend.

Dankjewel Hiske voor de stappen die ik heb gemaakt en dit blijft zich ontwikkelen!

Marthe

Al een tijdje stond op mijn to do list om jou een mailtje te sturen om je te bedanken voor het programma Veerkracht Versterken en deze wil ik je heel graag hierbij sturen. 

Jij en het volgen van het programma hebben wij namelijk echt enorm geholpen! Ik wist niet hoe ik verder moest met het ‘nieuwe gewone’ leven na het overlijden van Julia en vond het heel moeilijk om het verdriet los te laten. Ik heb geleerd dat ik dit verdriet los mag laten wanneer het kan en dat ik daarmee niet de herinnering en liefde aan Julia loslaat. Het verdriet is er nog steeds en zal er altijd blijven, maar ik mag ook weer gelukkig (proberen) te zijn. Ook heb ik heel veel inzicht gekregen in mijn eigen negatieve gedachten en verwachtingen die ik mezelf opleg, waardoor ik mijzelf enorm in de weg zat. Dit is natuurlijk een ongoing proces, maar je hebt mij geholpen dit inzichtelijk te krijgen zodat ik er ook wat aan kan doen, en liever en geduldiger voor mijzelf probeer te zijn. Het loslaten van dingen waar ik geen invloed op heb en het focussen op het heden i.p.v. verleden of toekomst waren ook een eye-opener voor mij. Verder had ik veel behoefte aan ‘echt’ contact met lotgenoten die in dezelfde fase / niveau als ik zaten, en aan die behoefte is ook voldaan door de groepsgesprekken en de Facebook groep. Ik heb ook nog een keer in real life met één van de andere dames afgesproken en een fijn gesprek gehad. 

Kortom: ik ben enorm blij dat ik het programma heb gevolgd want het helpt me dagelijks, heel erg bedankt en ga zeker zo door, je bent een topper! Je was altijd super betrokken, empathisch, realistisch, begripvol, duidelijk, goed bereikbaar en flexibel en dit allemaal zonder zweverig te worden.

Eefke

Door mijn verlies ben ik veranderd. In het programma Veerkracht Versterken leerde ik mezelf, of mijn 2.0 versie, veel beter kennen. Ik heb online, op een vertrouwde manier aan mezelf gewerkt, alles in het licht van rouw en verlies én vooral het leven zoals het nu is. 

Hiske nam mij mee met een goede opbouw en samenhang van opdrachten en kleine cadeautjes in de brievenbus die een lach op mijn gezicht brachten. Haar persoonlijke aandacht en intensieve coachgesprekken die de diepte induiken, met 100 vragen én stiltes, vond ik enorm verhelderend. Het programma heeft mij veel gebracht en ik vond het mijn tijd en geld dubbel en dwars waard.
In een korte tijd dook ik de diepte in, deed (bijna) elke week de opdrachten die Hiske doorgaf. De ene keer achter mijn bureau, de andere keer het filmpje van Hiske nog een keer luisterend tijdens het wandelen. De ene keer in 15 minuten, soms zat ik er veel langer voor. De opdrachten kan ik nog heel lang gebruiken en opnieuw maken, met misschien wel weer meer of nieuwe inzichten. Je bent nooit uitgeleerd, nietwaar?
Het verliezen van mijn baby was zo’n tegengestelde gebeurtenis, álles stond op zijn kop. Ik ben blij dat ik hulp heb ingeschakeld en met Hiske aan de slag ben gegaan. Een cadeau aan mezelf waar ik nog lang op kan teren.

Anna

Nog even voorstellen…

Ik ben Hiske Kuilman en in 2015 overleed mijn zoontje Hugo volledig onverwacht tijdens de bevalling. Na een probleemloze zwangerschap van 41 weken eindigde onze droom in een nachtmerrie.

We moesten keuzes maken waar we nog nooit over hadden nagedacht. We waren intens verdrietig, vol ongeloof en we hadden geen idee wat er allemaal op ons af kwam. In de periode daarna had ik het gevoel dat de tijd stil stond. Ik vond het moeilijk om mijn leven weer op te pakken, omdat alles anders was geworden. Soms herkende ik mezelf niet meer. 

Het lukte me om stapje voor stapje mijn leven opnieuw vorm te geven en zelfs om weer gelukkig te worden. Ik ontdekte dat verlies niet alleen neemt, maar ook heel veel geeft. Hugo heeft niet alleen verdriet gebracht, hij heeft me ook doen inzien dat ik over zoveel meer veerkracht beschik dan ik had verwacht.

Zo’n ingrijpende gebeurtenis maakt vaak veel los. Naast het verdriet om je kindje, ontdek je ook dat het leven niet maakbaar is. Je gaat nadenken over wat je nu eigenlijk wil met je leven. Je prioriteiten veranderen en het verlies verandert jou. Ik geloof dat je verlies kunt omzetten naar kracht, zonder tekort te doen aan je overleden kindje. Ik geloof dat je betekenis kunt geven in je leven.

Ik geloof in een leven na verlies.

Ik geloof dat het niet alleen verdriet brengt, maar dat je er ook heel veel positieve dingen uit kunt halen. Je leert allemaal lessen die je liever op een andere manier had geleerd, maar die je maar beter kunt omarmen nu ze er toch zijn.

We hebben geen invloed op wat ons overkomt, maar wel op de manier waarop we daarmee omgaan. Ik spreek zoveel vrouwen die na een groot verlies geen hoopje ellende zijn geworden, maar prachtige krachtige vrouwen. Die het verlies omarmen, er niet voor weglopen, maar die het niet de rest van hun leven op een negatieve manier laten beïnvloeden.

 

Je kunt er sterker uitkomen, als je de keuze durft te maken
dat dit niet het einde van je leven is.