fbpx

Moederdag. Voor mij de meest pijnlijke en meest confronterende dag in het eerste jaar zonder Hugo. Het was 3 weken na zijn dood. Ik was moeder, maar ik had geen baby om voor te zorgen.

Mijn kleine mannetje had met zijn 3 weken oud natuurlijk nog geen zelf geknutseld kunstwerk mee naar huis gebracht of ontbijt op bed voor me gemaakt. Maar de schreeuwerige reclames op televisie en in elke willekeurige winkel drukten me elke keer met mijn neus op de feiten. Mijn kind zou dat namelijk nooit gaan doen.

Misschien roep je net als ik destijds dat het allemaal maar commerciële onzin is. Terwijl je je diep van binnen ellendig en verdrietig voelt.

Het moeilijkste vond ik dat ik moeder was en me ook zo voelde, maar dat dit aan de buitenkant nergens zichtbaar was. Ja, de overtollige kilo’s herinnerden nog aan een zware zwangerschap, maar de zakken M&M’s die ik er hangend op de bank doorheen gejaagd had, hadden daar nou ook niet echt aan bijgedragen.

Maar ik was ook trots. Trots op mijn prachtige mannetje die me moeder had gemaakt. Want nu hoorde ik erbij. Ik vond dat Moederdag ook voor mij was. Ik huilde tranen van verdriet en dankbaarheid. Maar gemakkelijk, nee dat was het zeker niet.

Ik weet hoe het voelt. Daarom wil ik je een aantal tips geven om zonder al teveel drama Moederdag te overleven. Je hoeft ze niet allemaal op te volgen. Kijk wat goed voelt voor jou. Behalve de eerste. Die is voor iedereen heel nuttig. Ik pas hem zelf nog regelmatig toe. Dat is ook de reden dat ik dit niet op Moederdag zelf deel. 😉

9 Survival Tips voor een Moederdag zonder baby

  1. Zet je telefoon uit. En als dat te moeilijk is, open dan in ieder geval geen Instagram, Facebook of andere sociale platformen. Als je geen zin hebt in al die foto’s van vrolijke en gelukkige gezinnetjes, zoek ze dan ook niet op.
  2. Zoek afleiding. Je kunt de hele dag op de bank blijven hangen, maar in de meeste gevallen ga je je daar niet beter van voelen. Ga naar buiten, maak een wandeling, ga ergens lunchen, bezoek een meubelboulevard.
  3. In aanvulling op tip 2. Iets doen is goed, maar het is waarschijnlijk niet de beste dag om naar de Efteling of naar Artis te gaan. Behalve als je daar zelf heel blij van wordt uiteraard.
  4. Soms zijn de weken voorafgaand aan Moederdag erger dan de dag zelf. Je ziet vanzelf wel hoe je je voelt. Het heeft geen zin om je daar nu al heel druk over te maken. Leef per dag. Of per uur.
  5. Onderga het. Het is onmogelijk om alle commercie eromheen te ontwijken. Zoek de pijn op. Luister naar voor jou speciale muziek. Bekijk de foto’s. Huil heel hard. Soms lucht het enorm op en helpt het je in het verdere rouwproces.
  6. Noem de naam van je baby. Schrijf hem overal op.
  7. Doen alsof het een gewone dag is helpt niet. Ook jij bent moeder. Wees trots. Voel de liefde. Huil tranen van verdriet. Het is oké. Het hoeft ook geen leuke dag te worden. Sommige dagen zijn nou eenmaal moeilijk. Als je dat accepteert, ben je vaak al halverwege.
  8. Als je het aankunt, nodig dan wat mensen uit voor een brunch of high tea. Vraag of ze iets lekkers meenemen, omdat het Moederdag is. Hoef jij niet te koken, heb je een leuke middag én krijgt iedereen gelijk een subtiele reminder dat ook jij moeder bent.
  9. Hou vol. Het is maar één dag. Ook die gaat voorbij. Neem een glas wijn en duik vroeg je bed in.

Heb jij nog aanvullende tips of wil je jouw ervaringen delen? Laat het me hieronder weten in de reacties.

Fijne Moederdag  ♥

Pin It on Pinterest

Share This