Kraamzorg

Kraamzorg

Kraamzorg verlenen als een baby is overleden tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling kan best spannend zijn.

Een overleden kindje zien en verzorgen, is toch anders dan de zorg die je normaal verleent. Vaak is er in de opleiding wel aandacht voor, maar dat kan al een tijdje geleden zijn of te weinig om echt te weten hoe dit in de praktijk is. 

Kennis hebben over rouw en verlies, en in het bijzonder over babyverlies, kan je hierbij helpen. Maar behalve kennis, heb je vooral behoefte aan handvatten en tips om gezinnen die met dit grote verlies geconfronteerd worden, zo goed mogelijk bij te staan en ze de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Hoe zou het voor je zijn als je met meer kennis en zelfvertrouwen deze gezinnen kunt begeleiden, zodat je in deze bijzondere kraamweek echt van toegevoegde waarde kunt zijn?

 

In de geaccrediteerde scholing ‘Kraamzorg na het verlies van een baby’ neem ik je op een laagdrempelige manier mee in de wereld van rouw en verlies. Ik ben ervan overtuigd dat je als kraamverzorgende een verschil kunt maken in de enige week waarin ouders zowel kennismaken, als afscheid nemen van hun baby. Je wordt geconfronteerd met intens verdriet, maar ook met enorm veel liefde en trots. Het kan best verwarrend zijn om hier op een goede manier mee om te gaan.

Een kraamweek zonder levende baby ziet er anders uit dan een normale kraamweek.

Ik geef je inzicht in de impact van zo’n groot verlies op de ouders, maar ook op eventuele broertjes en zusjes. Je leert met welke emoties je te maken kunt krijgen en hoe je hier op de juiste manier op reageert. Ik geef je suggesties over wat je wel en beter niet kunt zeggen en ik geef je praktische tips om zoveel mogelijk herinneringen te maken samen met de ouders. Je leert hoe je kwetsbare overleden baby’s verzorgt en je krijgt meer inzicht in jouw eigen reactie in een verliessituatie.

Het verliezen van een baby betekent ook het verlies van de toekomst en verwachtingen die men had van het leven met deze baby. De juiste begeleiding tijdens de kraamweek heeft een grote impact op het verdere rouwproces van de ouders. 

 

Aan het einde van deze scholing:

Z

Weet je welke reacties je kunt verwachten en hoe je hierop reageert.

Z

Begrijp je de complexe rouw van ouders die hun baby verliezen.

Z

Weet je wat je gedurende de kraamweek kunt doen om de ouders hierbij te begeleiden.

Z

Weet je wat je wel en niet moet zeggen in gezinnen met een overleden kindje.

Z

Kun je een actieve bijdrage leveren aan de verzorging van een kwetsbare overleden baby.

Z

Weet je hoe je met je eigen emoties om gaat als je hiermee te maken krijgt.

Z

Is de drempel om kraamzorg te verlenen lager en heb je meer vertrouwen in je eigen kennis en vaardigheden.

Praktische informatie

Scholing Kraamzorg na het verlies van een baby

Accreditatie KCKZ

2,5 punt in de categorie B (kraamzorg in specifieke situaties) of in de categorie C als je nog niet geherregistreerd bent.

Eerstvolgende data

maandag 24 augustus 2020
woensdag 23 september 2020

Tijd

19.00 uur tot 21.30 uur

Voor kraamzorgbureaus maak ik graag een offerte op maat.

Locatie

Online (of op locatie voor organisaties).

Kosten

50 euro excl BTW per deelnemer bij individuele inschrijving (inclusief uitgebreid naslagwerk).

Eerstvolgende data

dinsdag 23 juni 2020
maandag 24 augustus 2020
woensdag 9 september 2020

Tijd

19.00 uur tot 21.30 uur

Voor kraamzorgbureaus maak ik graag een offerte op maat.

Locatie

Online (of op locatie voor organisaties)

Kosten

50 euro excl BTW per deelnemer bij individuele inschrijving (inclusief uitgebreid naslagwerk)

Accreditatie KCKZ

2,5 punt in de categorie B (kraamzorg in specifieke situaties) of in de categorie C als je nog niet geherregistreerd bent.

Werken jullie als kraamzorgorganisatie samen met een verloskundigenpraktijk?
Ik bied een combinatiescholing aan (Scholing Babyverlies Basis) die voor beiden informatief en waardevol is.
Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact met mij op.

Zij gingen je voor

Hiske, je hebt het echt super gedaan en ik vind het voor herhaling vatbaar. Omdat het recht uit je hart komt en je het boeiend vertelt onthoud je alles gemakkelijker. Ik heb twee keer in zo´n situatie gewerkt en ik heb nu zoveel nieuwe tips gehoord waar ik mensen nog beter mee kan begeleiden en ondersteunen. Heel erg bedankt!

Ingrid

Hiske heeft zeer veel kennis van zaken. Dat maakt dit tot een van de betere online trainingen die ik heb meegemaakt tot nu toe. De scholing had een goede opbouw en ondanks de ‘afstand’ voelde het als een persoonlijke training. Alle vragen die gesteld werden kwamen ook aan bod. Heel veel dank!

Barbara

Ik heb echt dingen geleerd die heel waardevol zijn en ook praktisch. Niet te veel ervaringen van medecursisten en daardoor meer to the point. Ik heb dit als prettig ervaren. Zo kon Hiske goed bij het onderwerp blijven. Ze had zeker ook aandacht voor vragen die gesteld werden. Ben blij dat ik deze scholing gevolgd heb, hier kan een kraamverzorgende echt wat mee. Bedankt Hiske!

Astrid

FAQ

Ik werk bij een organisatie, kunnen wij deze scholing ook met een groep volgen?

Ja dat kan, ik geef deze scholing ook exclusief aan besloten groepen, zowel op locatie als online. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.

Ik heb nog nooit een online scholing gevolgd, moet ik daarvoor iets installeren of downloaden?

Nee dat hoeft niet. Je schrijft je in met je emailadres en daarop krijg je vervolgens een mail met een link. Het enige dat je hoeft te doen is op de desbetreffende dag op deze knop te drukken. Je ontvangt op de dag zelf ook nog een reminder met deze link.

Moet ik alle informatie zelf opschrijven tijdens de scholing?

Nee, je ontvangt een uitgebreid naslagwerk na afloop van de scholing. Uiteraard mag je zelf notities maken.

Wanneer ontvang ik mijn KCKZ punten?

Zodra je de scholing hebt gevolgd en je de evaluatie hebt ingevuld, worden de KCKZ punten binnen drie dagen bijgeschreven.

Stel ik meld me aan, maar ik moet onverwacht naar een bevalling. Kan ik de scholing dan later inhalen?

Geen probleem, dat kan uiteraard gebeuren. Stuur me in dat geval een mail en dan meld ik je kosteloos aan voor een andere datum.

Ik ben geen kraamverzorgende, maar ik heb wel interesse in deze scholing. Kan dat?

Iedereen is welkom om deel te nemen. De informatie is wel gericht op de taken van kraamverzorgenden, maar ook verpleegkundigen, uitvaartverzorgers, huisartsen en andere zorgprofessionals hebben deze scholing met veel belangstelling gevolgd. Je ontvangt dan een certificaat van deelname na afloop.

Kan ik contact met jou opnemen als ik in zo’n situatie terecht kom?

Dat mag altijd. Ik kan me voorstellen dat het toch spannend is als je naar een gezin met een overleden kindje gaat. Misschien heb je nog vragen of loop je tegen iets aan dat we niet hebben besproken. In dat geval mag je me altijd bellen.

Ik heb deze scholing al gedaan, maar ik wil me graag verder verdiepen in dit onderwerp, wat raad je me aan?

In 2021 ga ik een aanvullende verdiepende scholing geven. Meer informatie zal tegen die tijd op deze website te lezen zijn of via Facebook en Instagram worden gedeeld.

Kan ik ouders doorverwijzen naar jou?

Ja dat kan. Op de website www.hiskekuilman.nl vind je meer informatie over de begeleiding die ik aan ouders geef. Hierop staan ook veel gratis blogs en informatie die voor ouders zeer waardevol is.

Vragen?

Neem contact met me op